Ediția a II-a, 2016

Organizatori

Evenimentul a fost organizat de:  Asociatia Culturală ARHIAS, OAR Iasi,  Facultatea de Arhitectură G.M.Cantacuzino Iași

Rezumat

Recentul laureat al premiului Pritzker și curatorul Bienalei de la Veneția 2016, Alejandro Aravena susţinea într-un interviu pentru Dezeen: “Ceea ce noi incercăm să facem este să încurajăm oamenii să chestioneze care este întrebarea, nu care este răspunsul. Nu este nimic mai rău decât a răspunde corect unei întrebări greșite. Cu mai mult de un milion de arhitecți în lume, mai multe soluții și idei ar trebui propuse pentru a ne adresa problemei sărăciei (…) Nu suntem învățați lucurile cu adevarat importante în universități“

Concursul  pentru text de arhitectură este o inițiativă menită să completeze o  carență a educației de arhitectură din România prin promovarea și încurajarea abordării critice a fenomenului arhitectural. Premisa de bază este aceea că o simplă practică profesională fără o „poziţie” nu este suficientă. Se încurajează aproprierea teoretică a fenomenului arhitectural în rândul studentilor arhitecți, care pe termen lung va contribui la  însușirea unui repertoriu discursiv și argumentativ coerent şi activ , extrem de necesar in practica profesională.

 

TEMA

Tema propusă chestionează una dintre cele mai actuale și recente teme ale discursului internațional – dedicația arhitectului de a reacționa, prin gesturi voluntare, la societate.

Timpul, cea mai prețioasă resursă de care dispunem este în egală măsură și cel mai valoros dar pe care îl putem oferi. Spre deosebire de alte sectoare și domenii, voluntariatul în arhitectură oferă prin gestul intervenției (cu sau fără comadă) și prin produsul final edificat o mărturie de durată. El creează o diferență semnificativă pe mai multe niveluri în cadrul comunității.

Se poate vorbi și despre un voluntariat al ideilor. Viziune. Interogare.Imersiune şi efuziune. În industrie, munca pro bono nu este o practică străină însă direcționarea efortului spre cauze intense sau scopuri umanitare înscrie factorul uman într-o mecansim nou. Aici efortul depus este depăşit de bucuria şi satisfacţia experienței trăite.


CÂȘTIGĂTOR

Câștigătoarea Ediției a II-a a concursului Arhitectura Celuilalt este:

Spînu Anca- Elena – Voluntariat. Arhitectura pentru suflete


   FINALISTI

Gârboabă Atena-Ioana

Nicola Adina

Munteanu George

Butnariu Georgiana

JURIUL COMPETITIEI

Dorin Stefan

presedinte

Augustin Ioan

membru

Francoise Pamfil

membru

Anca Sandu Tomasevschi

membru

Patricia Erimescu

membru

PREMIERE

Pe 27 februarie 2017 juriul și finaliștii s-au reunit  în București, Sala Frescelor Universitatea de Arhitectură Ion Mincu unde s-au anunțat câștigătorii, eveniment precedat de o conferință a membrilor juriului(Dorin Stefan, Augustin Ioan, Francoise Pamfil, Anca Sandu Tomasevschi moderată de Bogdan Ghiu.)

(Dorin Stefan)

,, Noi nu ar trebui să scriem texte precum zidim. Textele noastre trebuie să conțină o poveste, acea poveste care stă în spatele zidului sau în fața zidului . N-ar trebui să fie povestea din rândul zidului.”

(Bogdan Ghiu)

,,Arhitectura face legea…nu știu dacă vă dați seama, într-un mod neexplicit dar mult mai durabil decât legea care e doar text. Legea poate fi ocolită dar arhitectura, nu”

arhitectura celuilalt

(Augustin Ioan)

,,Să știți că scrisul, de orice fel, este o altă meserie decât arhitectura.    Vă rog sa mă credeți că le practic pe amândouă și de-abia,de-abia(…). Scrisul este o altă meserie.  Nu este vorba doar despre relatare.

(Francoise Pamfil)

,,Eu doresc să îmi exprim încrederea că următoarele texte în loc să fie naive, nesupărătoare și blânde…vor fi supărătoare, angajate și bine scrise.”

arhitectura celuilalt