Editia a III-a / 2017

concurs pentru tineri cu gânduri  catre lume


,,Vitruviu spunea despre architect că trebuie să ştie: să scrie, să deseneze, geometrie, ceva optică, calcul, istorie, filozofie, ceva muzică, medicină, jurisprudenţă şi astronomie.

Azi nu trebuie să ştie decât arhitectură.

Păcat!”  

(Constantin Noica)  

ARGUMENT

„Nimeni,fără de aripi, n-are putinţa / Să surprindă ceea ce se află în preajmă”, spune un vers al lui Hölderlin. Este vorba de un pachet de nuanțe coexistente: necesitatea unei îndepărtări faţă de celălalt, dar în alt plan o apropiere; o înălţare spre zbor dar în acleşi timp o coborâre. Aripile lui Hölderlin sunt greu de purtat. Poartă în ele mirajul zborului, al ridicării icariene, iar odată ridicaţi în văzduh, lumina soarelui ne subjugă și  uităm să mai privim în jos.  Aripile noastre – crescute din noi pentru celălalt – este o discuţie despre negocierea limitelor –sau abolirea acestora- , despre empatie sau alocentrism, o ecuaţie despre identificaţie sau tele(sim)patie.

Cu greu mai poate defini cineva  astăzi ce este a fi arhitect când  frânturi de arhitectură sunt pierdute în mai toate domeniile. Așadar, dacă toți suntem arhitecți, cine sunt ceilați, iar dacă se întămplă ca noi să fim ceilalți, cum se percepe  de la noi arhitectura?

Valențele multiple ale arhitecturii și caracterul interșanjabil pe care îl manifestă în relație cu celelalte domenii de activitate ne pot ajuta în obținerea unei opinii clare, vaste doar prin colaborarea sau în raport cu aceste domenii. De aceea, concursul nu se va adresa doar studenților de arhitectură, ci vizează coagularea unui demers care ar putea aduce laolaltă viziuni variate, din arii diverse, dorind a obţine la final, printr-o alianță ideologică, ceea ce Vitruviu așteptă de la un arhitect.

MOTIVATIE

Recentul laureat al premiului Pritzker și curatorul Bienalei de la Veneția 2016, Alejandro Aravena susţinea într-un interviu pentru Dezeen: “Ceea ce noi incercăm să facem este să încurajăm oamenii să chestioneze care este întrebarea, nu care este răspunsul. Nu este nimic mai rău decât a răspunde corect unei întrebări greșite. Cu mai mult de un milion de arhitecți în lume, mai multe soluții și idei ar trebui propuse pentru a ne adresa problemei sărăciei (…) Nu suntem învățați lucurile cu adevarat importante în universități“. Concursul pentru discurs de arhitectură este o inițiativă menită să completeze o  carență a educației de arhitectură din România prin promovarea și încurajarea abordărilor teoretice și critice, premisa de bază fiind aceea că o simplă practică profesională fără o poziţie teoretică asumată nu este suficientă.

TEMA: <<arhitectura celuilalt>>

Tema acestei ediții presupune realizarea unei TEXTRAȚII,  text si/cu/prin/printre /în ilustrație. Dificultatea de a exprima o idee cu privire la domeniul arhitecturii fără un suport vizual este vădit resimțită, astfel încât, textele din acest an trebuie însoțite de o ilustrație care nu se adresează talentului de desenator al participanților, ci capacității lor de a surprinde un concept prin intermediul unei ilustraţii – fotografie, colaj, desen, schemă, schiţă.

Spre deosebire de edițiile precedente care presupuneau subteme de discuție, tema ediției de față este chiar <<arhitectura celuilalt>>. Cine suntem noi, cine sunt ceilalti și unde se situează arhitectura între aceste două părți? Dacă suntem arhitecți, arhitectura celorlalți ar putea fi a celor neimplicați direct în profesie; dacă suntem istorici, filosofi, psihologi, granița dintre arhitectura noastră și a celuilalt ar putea fi între sacru și profan, între limitele empatiei, între individual și social. Am putea fi juriști și ceilalți să fie undeva între privat și public, oameni ai literelor a căror ceilalți ar putea fi rezidenți ai unor lumi utopice, fantastice sau ai romanelor balzaciene . Care ar fi  arhitectura celor care cântă, a muzicii locuite? Dar a astronomilor, a celor cu privirea mereu spre cer sau a celor cu picioarele mai puțin pe pământ.

Ce înseamnă pentru tine arhitectura celuilalt?  

TEXTRAȚIE (text si/cu/prin/printre/în ilustrație)

Pentru realizarea textrațiilor se poate folosi orice tehnică, fie în modurile clasice de reprezentare, fie cu ajutorul mijloacelor computerizate. Textul trebuie să transmită un mesaj coerent și clar iar imaginea care insoțește textul – sau este este incorportată-  trebuie să fie sugestivă. Ilustrațiile pot fi fotografii, colaje, desene, schițe, scheme grafice, conceptuale sau orice alte posibilități de exprimare vizuală la care noi nu ne-am gândit încă. Ilustrațiile pot însoți textul sau pot fi integrate in interiorul acestuia (și viceversa) în formatul unui poster.

Juriul a deliberat ! S-a încheiat calcularea mediilor aritmetice a notelor oferite de jurați pentru fiecare participant si putem anunța primii 5 clasati, respectiv

cei 5 finalisti ai editiei a III-a a concursului ,,Arhitectura Celuilalt” !

In ordine alfabetica acestia sunt:

CÂNȚA DIANA (Baia Mare) > ,,Arhitectura pulsului …sau …de la Lefebvre la Despacito”
FURDUI COSMIN (Cluj Napoca) > ,,Dialog cu sine și oricine”
GHEORGHE ADRIAN ALEXANDRU(Bucuresti) > ,,Sa nu repetam Pompeii!”
IOVITA CLAUDIA (Republica Moldova) > ,,Ruinele mele. Termopanele tale.”
POP ANDREEA ILINCA si BUJOR MARA (Bucuresti) > ,,Locuirea în comunitate, starea de conflict și alte probleme cu vecinii”

Cei 5 finalisti sunt invitati la Gala de Premiere din cadrul Festivalului MUST de Arhitectura Iasi unde vom anunta castigatorul acestei editii de concurs.

,,Ma bucur ca am fost invitata sa citesc si sa vad lucrarile participantilor de acum. Este o placere. Am gasit: observatii lucide, confesiuni, afirmatii angajate – aproape manifeste, ganduri sau note de lectura, particole de eseu, un strop de obiectivism. Cred ca ceea ce voi aprecia mereu – indiferent de elocventa textului si pertinenta elementelor grafice – este o sinceritate invesmantata corect din dorinta de a schimba lumea in bine si un optimism arhitectural.”(Francoise Pamfil)

Juriul a fost format din : arh. Augustin Ioan (presedintele juriului), arh. Francoise Pamfil, arh. Anca Sandu Tomasevschi, arh. Ioan Andreescu si graphic designer Ilie Krasovschi.


Multumim tuturor participantilor ! Toate lucrarile primite au fost minunate iar sarcina juriului anevoioasa. Lucrarile din acest an cat si din precedentele editii de concurs vor fi publicate anul acesta intr-un volum special despre care va vom spune multe in scurt timp.

Va multumim si mult succes in continuare!

Juriul este alcătuit din 5 membri. Hotărârile juriului nu pot face obiectul nici unor contestaţii, ele fiind definitive şi irevocabile. Notarea se va face de fiecare membru în parte, conform criteriilor de evaluare enunțate în regulament,  iar nota finală este constituită din media aritmetică a valorilor oferite de toți membrii juriului. Primele 5 lucrări în ordinea mediilor vor fi declarate finaliste. Autorii acestora vor fi invitați în cadrul galei de premiere din cadrul Festivalului de Arhitectură MUST și a Regionalei de Arhitectură Moldova, unde își vor susține lucrările și vor fi premiați.

Componenţa juriului:

prof.dr.arh. Augustin Ioan, conf. dr. arh. Francoise Pamfil, prof. dr. arh. Anca Sandu Tomasevschi, conf.dr.arh. Ilie Krasovschi 

CALENDAR CONCURS


09 septembrie 2017 – lansare concurs

09 octombrie 2017 – primire lucrări

09 – 15 octombrie 2017 – juriul evaluează lucrările

20 octombrie 2017 – 5 finaliști propuși de juriu vor fi invitați să își prezinte lucrările în cadrul Festivalului  MUST de Arhitectură Iași

21 octombrie 2017 – premierea finaliștilor în cadrul Festivalului  MUST de Arhitectură Iași

Leave a Reply

Your email address will not be published.